Φρούριο Φορτέτσα στο Ρέθυμνο


Το μεγαλοπρεπές πενταγωνικό φρούριο άρχισε να χτίζεται το 1573 και έχει περίμετρο 1300 μέτρα. Κατά μήκος του τείχους υπάρχουν 4 προμαχώνες (Αγίου Λουκά, Αγ. Ηλία, Αγ. Παύλου, Αγ. Νικολάου), που εξυπηρετούσαν την άμυνα στον εχθρό.

Το φρούριο είναι τόσο μεγάλο που μπορούσε να αποτελέσει καταφύγιο για ολόκληρη την πόλη. Μέσα στο φρούριο υπάρχουν στρατώνες, μια εκκλησία, ένα νοσοκομείο και αποθήκες. Η Κύρια Πύλη βρίσκεται ανάμεσα στους προμαχώνες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Νικολάου, στο σημείο που η πρόσβαση στην πόλη ήταν ευκολότερη. Η κύρια πύλη είναι μια μεγάλη στοά,  η οποία επέτρεπε την άνετη διέλευση αμαξών και οπλισμού. Δίπλα στην είσοδο, υπάρχει η οπλαποθήκη, η οποία είναι ένα μεγάλο διώροφο κτίριο με καμάρες στο εσωτερικό, το οποίο σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις. Περπατώντας προς τον προμαχώνα του Αγίου Ηλία, θα δείτε μια από τις πολλές δεξαμενές του κάστρου, που μάζευαν νερό από τις οροφές τους, καθώς και το θέατρο της Ερωφίλης που φιλοξενεί εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι. Επίσης, υπάρχουν δύο πυριτιδαποθήκες σε καλά προστατευμένα σημεία. Περίπου στο κέντρο του φρουρίου, ορθώνεται το πανέμορφο τζαμί του Ιμπραήμ Χαν, ο οποίος αρχικά ήταν χριστιανικός. Κοντά βρίσκεται και ο σύγχρονος ναός της Αγίας Αικατερίνης. Επίσης, δυστυχώς υπάρχουν λίγα απομεινάρια από την κατοικία του κυβερνήτη, αλλά και από πολλές κατοικίες πολιτών. Μπορείτε ακόμη να δείτε την κατοικία του ενός από τους δύο συμβούλους, αλλά και τις αποθήκες στο βόρειο τοίχο, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ ψηλό σημείο.

Ιστορία

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα τεράστιο οχυρωματικό έργο, δεν φαίνεται να έχει διαδραματίσει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, ειδικά συγκρινόμενο με άλλα εξίσου μεγάλα οχυρωματικά έργα, όπως π.χ. τον Χάνδακα του Ηρακλείου. Μάλιστα, η εύκολη παράδοση στους Τούρκους το 1645, αποδίδεται στην απουσία τάφρου, αλλά και η επιδημία χολέρας στο κάστρο.
Επίσης, κατά την διάρκεια της Κατοχής, το φρούριο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακές για τους αγωνιστές της Αντίστασης.